Europol en Bitdefender geven gratis decryptor vrij voor LockerGoga Ransomware

Geschatte leestijd: 2 minuten

Een decryptor voor de LockerGoga-ransomware is beschikbaar gesteld door het Roemeense cyberbeveiligingsbedrijf Bitdefender in samenwerking met Europol, het No More Ransom-project en de wetshandhavingsinstanties uit Zürich.

LockerGoga werd in januari 2019 wereldwijd bekend en haalde de krantenkoppen door aanvallen op het Noorse bedrijf “Norsk Hydro”. Er wordt geschat dat het meer dan 1.800 slachtoffers in 71 landen heeft besmet, met een geschatte schade van € 104 miljoen.
De ransomware-organisatie kreeg een flinke klap in oktober 2021 toen 12 personen werden aangehouden als onderdeel van een internationale politieactie. Bij de arrestaties, die plaatsvonden in Oekraïne en Zwitserland, werden ook contanten ter waarde van € 52.000, vijf luxe voertuigen en een aantal elektronische apparaten in beslag genomen. Een van deze verdachten zit momenteel nog in voorarrest.

De politie van Zürich zei verder dat ze de afgelopen maanden de apparaten heeft onderzocht die tijdens de arrestaties in 2021 in beslag zijn genomen en talloze private keys heeft geïdentificeerd die werden gebruikt om de versleutelde gegevens te vergrendelen. Verwacht wordt dat in de komende maanden ook een decryptor voor MegaCortex zal worden gepubliceerd. Slachtoffers wordt ook aangeraden om aangifte te doen in hun thuisland.

“De gevonden private keys stellen de slachtoffers van de ransomware in staat om de gegevens te herstellen die eerder waren versleuteld met de malware LockerGoga of MegaCortex”, aldus een woordvoerder.

Om ransomware-infecties te voorkomen, adviseert de politie om naast het gebruik van een virusscanner, onbekende e-mails voorzichtig te behandelen, verdachte e-mailbijlagen te blokkeren, regelmatig back-ups te maken, twee factor authenticatie te gebruiken en IT-systemen altijd up-to-date te houden.

Scroll naar top