Man bespioneerde ex met Spyware: 80 uur taakstraf

Geschatte leestijd: 2 minuten

Een man die spyware gebruikte om zijn ex-partner te bespioneren, is vandaag in een Utrechtse rechtbank veroordeeld tot 80 uur taakstraf.

De man deed zijn ex-partner een laptop cadeau, maar had daar stiekem spyware op geïnstalleerd. Hierdoor had hij toegang tot de webcam en de microfoon van de laptop. Ook kon hij alle toetsaanslagen zien en alle bestanden bekijken .

De vrouw ontdekte de spyware een paar maanden later. De spionagesoftware zou toen al een grote hoeveelheid aan gegevens hebben doorgestuurd naar de man.   

De rechtbank legde de man een taakstraf van 80 uur op. “Hij heeft een ernstige en ontoelaatbare inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer. Bovendien heeft deze inbreuk over een lange periode plaatsgevonden”, aldus de rechter.

Wat is stalkerware?

Stalkerware is kwaadaardige software die speciaal is ontworpen om o.a. activiteit te monitoren op smartphones en computers terwijl het stiekem op de achtergrond draait. Stalkerware of spyware wordt vaak geïnstalleerd als een verborgen applicatie.

Met andere woorden, stalkingware is software voor cyberstalking of monitoring die zwaar is bekritiseerd vanwege het wijdverbreide gebruik ervan in gevallen van huiselijk geweld en door stalkers. Het enige doel is om alles te controleren en te volgen wat de eigenaar van de het apparaat waarop het geïnstalleerd is doet, of het nu gaat om het lezen van e-mails en sms-berichten, het controleren van de zoekopdrachten of het volgen van het apparaat.

Als u het vermoeden heeft dat uw device is geïnfecteerd met stalkerware dan kunt u met ons contact opnemen. Wij controleren uw telefoon of laptop volledig op verdachte bestanden en applicaties om er zeker van te zijn dat u veilig bent.

Scroll naar boven
Scroll to Top