Ransomware

Hulp nodig bij ransomware?

Ransomware is een digitale chantage tool die wordt gebruikt door cybercriminelen. Ransomware is malware die uw computer kan vergrendelen en uw gegevens erop kan versleutelen. U moet dan betalen om uw computer en/of gegevens weer te ontgrendelen.

Al enkele jaren is er wereldwijd een sterke toename van ransomware-aanvallen, werden er in het verleden vooral grote bedrijven en overheidsinstellingen getroffen, maar nu zijn ook particulieren en het midden- en kleinbedrijf steeds vaker het slachtoffer van deze vorm van cybercrime.

Als u vermoedt dat u het slachtoffer bent geworden van een ransomware-aanval, raden we u aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met NCRB.

Als u slachtoffer bent van ransomware dan adviseren wij u om de volgende stappen te doorlopen.

Het eerste wat u moet doen is de verbinding verbreken met het internet. Dit doet u door uw internet kabel uit de PC te halen of de wifi uit te schakelen. Bij twijfel kunt u ook uw modem/router uitschakelen.

Op uw muis en toetsenbord na moet u alle apparaten los koppelen van uw PC. 

Het beste is om uw PC niet uit te zetten omdat op de achtergrond nog waardevolle informatie kan staan. Zodra u uw PC uitzet kan deze informatie verdwijnen.

Neem direct contact met ons op na het doorlopen van deze stappen. 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Als uw apparatuur geïnfecteerd is met ransomware en u heeft geen (recente) back-up dan zijn er meestal maar drie opties:

Sommige ransomware-infecties komen zo vaak voor dat organisaties handleidingen en bijbehorende software schrijven om het proces om te keren. Met behulp van informatie die door cybercriminelen is achtergelaten, kunnen we proberen ransomware te identificeren en zo de juiste sleutel te vinden om uw bestanden te ontgrendelen.

Het kan zijn dat u niet bereid bent om te betalen aan criminelen en u de verloren bestanden voor lief neemt. Dan is de beste optie om uw hele systeem opnieuw te installeren, deze handeling kunnen wij voor u uitvoeren waarbij we meteen uw systeem optimaal beveiligen met goede software om ransomware aanvallen in de toekomst te helpen voorkomen.

In sommige gevallen is het betalen van het gevraagde losgeld de snelste manier om weer aan de slag te gaan. Het losgeld wordt vaak  op het scherm weergegeven en moet worden betaald  in cryptocurrency, meestal bitcoins. Wij hebben alles klaarstaan om deze betaling snel voor u te  doen, zodat u er niet zelf aan hoeft te beginnen.

Het komt ook voor dat geen van bovenstaande opties mogelijk of wenselijk is. Met speciale soft- en hardware kunnen wij uw computer scannen en een kopie maken van alle (versleutelde) bestanden. Soms zijn er manieren om deze bestanden alsnog te ontsleutelen, maar het kost tijd om een oplossing te vinden. Wij zorgen dan dat u weer verder kunt, en proberen op een later moment uw bestanden weer te herstellen.

Als ondernemer wil je zo snel mogelijk weer aan het werk en als particulier wil je je persoonlijke foto’s en  bestanden niet kwijtraken. Welke optie voor u het beste werkt, hangt helemaal af van het type ransomware en de situatie. Wij kunnen u in ieder geval adviseren en assisteren bij een van de genoemde mogelijkheden.

logoNCRB
Scroll naar boven
Scroll to Top